IDT Interactieve tekentest voor wederkerig gedrag

Introductie

Bij het vaststellen van een autismespectrumstoornis en de ernst daarvan is het belangrijk om beperkingen in het wederkerig gedrag in kaart te brengen. Wederkerigheid speelt een grote rol bij samen spelen, samenwerking en rekening houden met anderen.

 De ‘Interactieve tekentest voor wederkerig gedrag’ (IDT) is specifiek ontworpen om beperkingen vast te stellen in het niveau van wederkerigheid, door het creëren van een ongestructureerde en onvoorspelbare, maar natuurlijke interactie waarin wederkerig gedrag zichtbaar wordt.

Programma

Samen met de auteurs van de IDT organiseert Hogrefe een training over sociale wederkerigheid en de IDT. Geschikt voor iedereen die zich met diagnostiek bij autismespectrumstoornissen bezighoudt, ook als u de IDT (nog) niet in huis hebt.

Het programma ziet er als volgt uit:

  • 09.15 - 09.30  Inloop en koffie
  • 09.30 – 10.15  Presentatie over sociale wederkerigheid (Sander Begeer) en de totstandkoming van de IDT (Tineke Backer van Ommeren)
  • 10.15 – 11.00  Gezamenlijk bekijken en scoren van een hele IDT-afname op video
  • 11.00 – 11.30  Koffiepauze
  • 11.30 – 12.30  In kleine groepjes zelf oefenen met afnemen van de IDT

We streven naar een interactieve ochtend, waarin steeds ruimte is voor vragen en inbreng van de deelnemers.

De IDT

De IDT is een test waarbij een kind en de testleider samen een tekening maken. De testleider en kind tekenen om de beurt en de testleider tekent volgens een gestandaardiseerd protocol. De reacties van het kind worden volgens een vaste procedure gescoord, waardoor niet alleen kwalitatief maar ook kwantitatief een oordeel gegeven kan worden over het wederkerig gedrag, aan de hand van de reacties van het kind. Afname van de test duurt ongeveer 10 minuten.

De sprekers

Dr. Sander Begeer is universitair hoofddocent ontwikkelingspsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en doet onderzoek naar de ontwikkeling, diagnostiek en behandeling van kinderen en volwassenen met autisme.

Dr. Tineke Backer van Ommeren - van der Meer is gepensioneerd klinisch psychologe/ psychotherapeute. Zij ontwierp in de praktijk de interactieve tekentest voor het meten van wederkerig gedrag bij jeugdigen met autisme.

Locatie en aanmelden

De training vindt plaats in Utrecht, op loopafstand van het station. Van te voren aanmelden is noodzakelijk en kost € 90,00 (exclusief btw). Tot 1 april geldt een vroegboekkorting, waardoor u slechts € 75,00 betaalt. 

Na aanmelding ontvangt u een bevestigingsmail en enkele weken van te voren ontvangt u per e-mail aanvullende praktische informatie.

Plaats

Utrecht
(loopafstand van station)

Details

Looptijd
09.15 - 12.30 uur
Doelgroep

Voor professionals die zich bezighouden met diagnostiek op het autismespectrum.