SON-R 2-8: meer dan een IQ-score

Een eerlijk oordeel over de intelligentie van kinderen is van onverminderd groot belang. Zeker met de ontwikkelingen in het (passend) onderwijs en in een samenleving met zo veel verschillende culturen. De SON-R tests zijn al meer dan 70 jaar dé niet-verbale intelligentietests van Nederland, en sinds een jaar maakt ook de SON-R 2-8 daar deel van uit.

De in 2017 gepubliceerde SON-R 2-8 heeft nog minder cultuurgevoelige afbeeldingen, vernieuwde materialen, een betere moeilijkheidsopbouw en uiteraard nieuwe normen. De afgelopen maanden zijn dan ook honderden professionals door heel Nederland overgestapt of voor het eerst begonnen met de SON-R 2-8. Daar zijn we trots op: de SON-R tests blijven hun unieke bijdrage leveren aan het intelligentieonderzoek in Nederland en daarbuiten.

Waar sommige gebruikers even aan de veranderingen moeten wennen, of juist nog meer aanpassingen hadden willen zien, zijn de meeste reacties positief. De SON-R 2-8 blijft een prettig, kindvriendelijk instrument en de veranderingen komen tegemoet aan opmerkingen van gebruikers over de voorgaande SON-R tests. De SON-R 2-8 laat daarmee zien dat intelligentie veel meer is dan een IQ-score: met een goed instrument, een ervaren testleider en de juiste manier van afnemen wordt het intelligentieniveau pas écht eerlijk vastgesteld.

  • Nieuws